Fáraóhangya (Monomorium pharaonis)

0
441
Fáraóhangya

A fáraóhangya a trópusokról származó faj, hazánkba behurcolás útján került és szaporodott el. Kolóniáját a ház falában meleg helyre építi, jellemzően fűtéscsövek közelében. Megfelelő körülmények között azonban ettől eltérő helyeken is megjelenhet. Ilyenek lehetnek ágyak, szekrények, élelmiszerek, stb. Épületekbe passzív úton – behurcolással – kerül be. Épületen belül pedig aktívan terjed.

fáraóhangya

Fáraóhangya királynő

A királynő mérete 4-5 mm. Szárnyai vannak ugyan, de ezeket párosodás után elveszíti. A fáraóhangya királynő több száz betét rak le élete során. Ezekből a petékből nagyjából egy hét után kelnek ki a lárvák, körülményektől függően. Élettartama 9 hónap. Egy kolóniában akár több száz fáraóhangya királynő is élhet. Ez nehezíti leginkább az irtásukat.

Fáraóhangya kolónia

A kolóniában hímek és dolgozók élnek a királynőkön kívül. Mindegyiknek megvan a maga helye és feladata a bolyon belül. A lakásokban tömegesen megjelenő dolgozók feladata az élelemszerzés és utódgondozás. Színük eltérő a hímek és a nőstényekétől. Méretük nagyjából 2 mm. Szárnyuk nincs. Rendkívül kis méretük miatt egészen apró réséken keresztül is képesek közlekedni.A hímek szerepe a nőstények megtermékenyítése. Mérete 3-4 mm, színe fekete, szárnyai vannak. Élettartama 2-3 hét. Petéből a kifejlett hangya 35-45 nap elteltével jelenik meg. Optimális körülmény a lárvák fejlődéséhez a 26°C és 80%-os páratartalom. Táplálkozás tekintetében gyakorlatilag mindenevő.

Időnként a régi kolóniából kiválik egy vagy több királynő, melyek új kolóniát hoznak létre. Az új kolónia továbbra is kapcsolatban marad a régivel. Megfelelő körülmények között szaporodások egész évben folyamatos. Testükre tapadva kórokozókat hordoznak, így betegségek terjedésében szerepet játszanak. Egészségügyi intézményekben a megtelepedésüket és elszaporodásukat mindenképp meg kell akadályozni.

A hangyairtás folyamatáról és lehetőségeiről bővebben is olvashat.

ElőzőDarázsirtás ára
KövetkezőKis fekete hangya (Lasius niger)