Ázsiai márványpoloska (Halyomorpha halys)

0
494
márványpoloska

Jellemzően két okból kifolyólag hallani a márványpoloskáról. Az egyik a mezőgazdasági jelentős kártételük miatt. A másik pedig a lakásokba tömegesen bejutni próbáló rovarok okán lehet hallani, főként a hűvösebb idő beköszöntével. Ősszel rengeteg márványpoloska szeretne bejutni a lakásokba/házakba áttelelés céljából. Manapság ezt a jelenséget senkinek sem kell bemutatni.

Márványpoloska mezőgazdasági kártétele

márványpoloskaHazánkban is egyre nagyobb károkat okoznak évről évre az ázsiai márványpoloskák. Növény és gyümölcsfélék kártevői, kedvelt táplálékuk a paradicsom, paprika, bab, körte, cseresznye stb. Szúró-szívó szájszervével átszúrja növények szöveteit majd rothadást előidéző nyálat juttat beléjük. Ezt követően kiszívják a tápanyagot tartalmazó nedveket. Bővebben a témáról: Wikipédia

Márványpoloska megjelenése és mérete

A kifejlett példányok nagyjából másfél centiméter hosszúak és ugyanilyen szélesek. Jellegzetes pajzs formájú testfelépítésűek. Színe szűrkés esetenként feketés árnyalatú. Lábai barnák, helyenként fehér foltokkal. Rendkívül büdös szagát a potroh hátsó részén található bűzmirigy váladéka adja.

Márványpoloska elleni védekezés lakásban

Első körben a megelőzés lehetőségeit kell megvizsgálni. Az épületek közvetlen közelében lehetőleg ne tartson olyan dolgokat amik élelem, vagy rejtekhelyként hasznosíthatnak a poloskák. Innen könnyedén, tömegesen is akár bejuthatnak az épületbe. Más poloskáktól eltérően a márványpoloska szívesebben húzódik az emberek közelébe. Márványpoloska házba, lakásba, kamrába, ólba, stb. megtelepedhet. Láttunk már tömegesen gipszkarton falban, lambériázott területek mögött megjelenni poloskákat. Ebben az esetben azt javasoljuk minden képpen forduljon szakemberhez.

A lakásba való bejutás megakadályozása szintén kulcskérdés. Rovarhálóval rendelkeznie kell minden olyan nyílászárónak amin keresztül szellőztetünk, vagy rendszeresen közlekedünk. Gyakran mondják, hogy ezen keresztül is bejutnak a lakásba. Igen, ha bármiféle szakadás, nyílás és hézag található rajta. A látszólag hibátlan rovarhálót is alaposan szemügyre kell venni, a hibákat javítani szükséges. Rengeteg problémától megszabadulhat, ha a rovarok nem jutnak be a házba.

Feromonos, vagy egyéb kifejezetten márványpoloskára kifejlesztett csapda még nem készült, de más biológiai sajátosságaikat ki lehet használni. Márványpoloska csapdát házilag is lehet készíteni, amivel jelentősen gyéríteni lehet az állományt. A legfontosabb szempont mindíg a jól elkészített, megfeleló számú csapda kihelyezése. A legegyszerűbb csapda elkészítéséhez elegendő egy darab kartondoboz. Magát a dobozt szét kell szedni, majd lapjára kiteríteni. Különböző növényi részekkel, kevés gyümölccsel és szalmával megszórva tekerje össze a kartonlapot. Érdemes lehet még kis örökégő – elemes – mécsest mellé helyezni. Amikor a csapdák megteltek zsákba kell tenni, vagy elégetni.

Irtószerek márványpoloska ellen

Egyenlőre nem létezik olyan készítmény amely fajspecifikus lenne, tehát kizárólag a márványpoloskára fejtené ki hatását. Ami tartós hatású lenne, valószínűleg még hosszú ideig nem is lesz. Irtószereket zárt térben – ha tömegesen bejutottak – célszerű alkalmazni. Ezeket is csak abban az esetben amikor már porszívóval sem tudja összeszedni őket, vagy hozzáférhetetlen területeken rejtőzködnek. Tévhit, hogy a rovarirtó készítmények nem hatnának rájuk. Természetesen valamilyen szinten ismerni kell a hatóanyagokat ahhoz, hogy a megfelelő terméket kiválasszuk. A boltban megvásárolt akármilyen flakon irtószer nem biztos, hogy megfelelő lesz márványpoloska ellen. Szerintünk jobb, ha az eladó segítségét kéri, vagy szakember tanácsát mielőtt bármiféle terméket megvásárol.

Nagyon fontos továbbá, hogy növényvédő készítményt a lakásba ne használjon. Gyermekek és/vagy háziállatok közelében főleg ne.

ElőzőFertőtlenítés gőzzel
KövetkezőDarázsirtás garancia