Bolhairtás

0
459
bolhairtás

A bolhák megjelenésekor az első kérdés mindíg a – hogyan került a lakásba? – Szinte azonnal felmerülő második kérdés – hogyan szabaduljunk meg tőlük? – Ezt követően mindenki másképpen reagál a kialakult helyzetre. Vannak akik azonnal irtószerek után nyúlnak, és vannak akik irtószerek nélkül szeretnék megoldani a rovarirtást. Mindkét megoldás célravezető lehet, ha helyes a kivitelezés. A rovar- és rágcsálóirtás tekintetében az emberek többsége úgy gondolja, hogy mindenkinél jobban ért hozzá. Tisztelet a kivételnek.

Tudjon meg többet a bolhákról és a tetűirtásról

Mi azt javasoljuk – mint a legtöbb probléma megoldásánál – olvasson utána a témának. Az interneten nagyon sok szakanyag van a témával kapcsolatban. Itt csak az a lényeg, hogy szakember/szakvállalat által leírtakban szabad hinni. Fórumokon sokszor olvasni „hajmeresztő” megoldási javaslatokat. Ezeknek nem szabad minden esetben mindent elhinni. Sajnos tudomásunk van olyan irtószer „ajánlásról” ahol valaki az életével fizetett a rossz tanácsért. Az irtószerek alkalmazásánál a legfontosabb szempont mindíg a biztonsági- és használati utasítások betartása. Főként, ha gyermekek is tartózkodnak a lakásban.

Hogyan kerül bolha a lakásba?

Az ingatlanba legtöbbször behurcolással kerül bolha. Az emberre felkapaszkodva, vagy háziállatok közvetítésével jutnak a lakásba, majd megfelelő körülmények között rövid időn belül elszaporodnak. Házi kedvenceink gyakran szednek össze valamilyen ektoparazitát – kullancs, bolha, stb. – éppen ezért a rendszeres átvizsgálás sokat segíthet a védekezésben. Szőrzet, bőr és fekhely rendszeres vizsgálatával, az időben felfedezett vérszívók ellen akár házilagos módszerekkel is kiválóan védekezhetünk. Ami ennél is fontosabb, a rovarok által terjesztett betegségeket lehet így idejében megelőzni.

Macska bolha átmegy emberre?

A kutya- és macska bolha azon többgazdás bolhák közé tartoznak, melyek emberi véren is képesek megélni. A lakásban tartott kutyák és macskák – mivel az emberhez közel tartózkodnak – a gazdáik is ki vannak téve a bolhacsípésnek. Más esetben például, ha rágcsálók voltak az ingatlanban, azok bolhái szintén új „élelemforrást” keresve átmehetnek emberre. Természetesen igaz ez a lakásból akár csak átmenetileg eltávolított háziállatok esetében is.

Bolhairtás professzionális módszerei

Szakemberek az alábbi módszereket alkalmazhatják:

  • Permetezés
  • Porozás
  • Hidegköd-képzés
  • Melegköd-képzés
  • Füstképzés ( hagyományos, ipari légkeveréses )
  • Magas hőmérséklet ( befúvás, szárazgőz stb. )

Bolhairtás házilag

A bolhákat általában háziállatok hurcolják be a lakásba. Ezért első körben a bolhairtást velük kell kezdeni. A háziállatot és annak tartózkodási helyét tisztítsa meg. Alapos fürdetés megfelelő készítménnyel. Sokszor a házi kedvencek bőre allergizálódik és kisebesedik. Ezért a fürdetéshez és a további bolhairtáshoz megfelelő állatgyógyászati készítmények szükségesek.

A lakás bolhamentesítéséhez irtószerek helyett alapos lomtalanítást, takarítást, mosást, vasalást és forró vizes felmosást javaslunk. A kifejlett bolhák a véradó gazda közelében tartózkodnak. Ennek megfelelően a matracokat, párnákat, paplanokat stb. kell kimosni vagy vasalni. Vegye figyelembe, hogy a bolhairtás házilagos kivitelezésénél ne csak a kifejlett rovarokra koncentráljon. A kifejlett vérszívó bolhák más fejlődési alakjaiból ( pete, lárva, báb ) lényegesen több található. Ezek azonnali elölése fizikai módszerekkel lehetséges. Ilyen például a forró vizes felmosás, vagy vegyszermentes bolhairtás.

Amennyiben a fenti lépések végeztével sem jár sikerrel, lehet próbálkozni boltban kapható bolhairtó készítményekkel. Ebben az esetben viszont olvassa el és tartsa be a használati utasításokat, valamint a biztonsági előírásokat. Kisgyermekek és cicák lehetnek első sorban érzékenyek az irtószerekre. Közvetlen környezetükben nagyon körültekintően járjon el. Magas bolhafertőzöttségnél kérje szakember segítségét. Amikor a bolhák jelentősen elszaporodnak, gyorsan és hatékonyan kizárólag rovarirtó szakember tud fellépni ellenük.

 

ElőzőTetűirtás
KövetkezőVegyszermentes bolhairtás