Vegyszermentes bolhairtás

0
459
vegyszermentes bolhairtás

A bolhairtás lakásban alapvetően magas hőmérséklet alkalmazásával történik, tehát fizikai módszerekről beszélhetünk. Alacsonyabb egyedszámnál – ha szakszerű a kivitelezés – akár házilag is sikeres bolhairtást lehet végezni. A vegyszermentes módszereknél is törekedni kell a bolha minden fejlődési alakjának elpusztítására ( pete, lárva, báb, imágó ). Ez a fajta eljárás kizárólag emberi lakótérben sikeres, más esetekben nem. Nézzük meg pontosan, hogy milyen munkafolyamatokat kell elvégezni a bolhamentesség érdekében.

Tudjon meg többet a bolhákról és a bolhairtásról

Mindenek előtt a legfontosabb lépés a lomtalanítás. Amire már nincs szükség kerüljön kukazsákba. A zsákokat teljesen teletömni nem szabad nehogy szakadás keletkezzen rajtuk. Miután egy zsák megtelt azonnal be kell zárni. Szobából vagy lakásból kizárólag így kerülhet ki minden holmi. Ugyanígy kell eljárni a mosható textíliákkal. Mosás előtt bezsákolás, majd fontossági sorrendben hatvan fokos mosás.

Második lépésként a takarítás következik. Alapos porszívózás, törölgetés és forró vizes felmosás. Törekedni kell arra, hogy a bolhák minden fejlődési alakját elpusztítsuk. A kifejlett bolhákon kívül többségben vannak a peték, lárvák és bábok. Ezek elpusztítása ugyanolyan fontos mint a már kifejlett vérszívó rovaroké. Alapos munkát kell vékezni ott ahol az ember sok időt tölt el. Ilyenek lehetnek az ágyak, kanapék, fotelek, stb. Szőnyegek és parketta esetébén a porszívózás önmagában kevés, forró vizes mosás és felmosás járhat csak sikerrel. A felmosást többször meg kell ismételni, különös odafigyeléssel az illesztékek, rések, hézagok tekintetében.

Egyéb vegyszermentes bolhairtási módszerek

Minden háztartásban vannak olyan szövetek, textilíák melyek nem viselik el a magas hőmérsékleten történő mosást. Természetesen ezekre is van megoldás. A nem mosható holmikat vasalással, vagy gőzöléssel lehet kezelni. Ezen eljárások szintén olyan fizikai módszerek melyek elpusztítják a bolhákat, de nem tesznek kárt az anyagban. Az alábbi videóban egy példa látható erre.

A vegyszermentes bolhairtás előnyei és hátrányai

A vegyszermentes bolhairtás legnagyobb előnye az irtószer mentesség. Sok esetben nem lehet, vagy egész egyszerűen nem szeretnénk bolhairtó szereket használni. Tipikusan ilyen környezet lehet ahol idősek, betegek, gyermekek, és/vagy háziállatok élnek. Vegyszermentes bolhairtással házilag is lehet próbálkozni a fent leírtak szerint. Amennyiben nem járna sikerrel, kérhet segítséget szakembertől vegyszermentes bolhairtásra. Ennek előnye, hogy a rovarirtó szakemberek kellő tapasztalattal és professzionális felszereléssel rendelkeznek. A hatékonysága többszöröse a házilag elvégzett bolhairtásénál. Így rengeteg időt és fáradságot spórolhat, és persze a legtöbb vállalkozás garanciát is vállal a szolgáltatásra.

A vegyszermentes bolhairtás hátránya, hogy nem minden esetben lehet elvégezni. Jelentős zsúfoltság, elhanyagolt piszkos környezetben biztosan nem fog működi a vegyszermentes módszer. Továbbá a nem lakhatási céllal használt helységeket sem lehet ilyen fajta eljárásokkal mentesíteni. Például:

  • Kamra
  • Pince
  • Tárolók
  • Ólak
  • stb.

Vegyszermentes bolhairtásnál számolni kell a többletmunkára és az ezzel járó több időráfordítással, valamint a magasabb költségekkel.

 

ElőzőBolhairtás
KövetkezőBolhák