Tetűirtás

0
537
tetűirtás

A tetűirtás módszereiben vannak bizonyos eltérések. Ruhatetű/fejtetű és lapostetű irtását egyenként vesszük végig. A tetűirtásra alkalmas irtószereket és fizikai módszereket is egyaránt. A tetűirtás megkezdése minél előbb meg kell, hogy történjen. Gyors szaporodása és a betegségek terjedésében játszott szerepük ( ruhatetű ) miatt célszerű azonnali intézkedéseket tenni. Nagyobb közösségekben a megelőzésre érdemes a hangsúlyt fektetni.

Tudjon meg többet a tetvekről és a tetűirtásról

Tetves személy tetűmentesítésén túlmenően, annak felderítése is elengedhetetlen, hogy kitől kaphatta és kinek adhatta tovább. Ilyenek lehetnek a családtagok, szobatársak, munkatársak stb. A tetűvizsgálatnak alaposnak kell lennie és minden érintette nézve ki kell terjednie. Más esetben nagyon könnyen visszafertőződhet az érintett közösség.

Tetűvizsgálat

A tetűvizsgálat során főként serkéket érdemes keresni. A serke nem mozgó alak és általában több van belőlük mint tetvekből. A kifejlett tetvek gyors mozgásuk miatt nehezebben észrevehetőek. Tetűvizsgálathoz minden esetben használjon nagyítót, fejtetű vizsgálatánál pedig sűrű fogazatú fésűt. A serkék életképességének vizsgálatát a két köröm között összenyomva tudja megállapítani. Az életképes peték ilyenkor pattanó hangot adnak.

serke

Ruhatetű vizsgálatnál az érintett személyt derékig vetkőztesse le. Csípés, vakarás és vérnyomok után kutasson. Ruhatetűt az alsónemű testhez símúló részén, varrások mentén és hajtások alatt keresse. Serkéket szinten itt érdemes keresni.

Fejtetű vizsgálatát célszerű a halánték, fülek és tarkó tájékán elkezdeni. Jellemzően ezeket a területeket veszik „birtokba” elsőként. Fejtetű vizsgálatához mindenképpen használjon sűrű fogazatú fésűt. Lehetőleg sötét vagy fekete színűt. Világosabb hajszínű személyeknél fokozott figyelemre van szükség. Erősen eltetvesedett személyek esetében, alapos munkával, meleg sűrű fésűvel a tetvek kifésülhetők.

Lapostetű vizsgálathoz az érintett személy alsó ruházatát és fekhelyét kell megvizsgálni. A lapostetű a szeméremszőrzeten, valamint a végbélnyílás piheszőrein telepszik meg első sorban. Éppen ezért a fehérnemű és ágynemű vizsgálata lesz a célszerű megoldás. Ezeken a helyeken apró vérfoltokat keressen. Továbbá a lapostetű ürüléknyomait ami vöröses-fekete, vagy rozsda színű. Lapostetűvel erősen fertőzött egyéneknél a szemöldök és szempillavizsgálattal is beazonosítható a rovar.

A tetűirtás rendszere

A ruhatetű esetében magát az érintett személyt, valamint annak környezetét is kezelni kell. Ide tartoznak a tetves személy használati tárgyai, ruhái ( alsó és felsőruházat ), ágyneműi és minden más szövet vagy textília. Más tetvekkel ellentétben ruhatetű esetében a tetves személy tartózkodási helyét is be kell vonni a tetűirtás rendszerébe. Ez alatt értendő minden olyan helyiség ahol a tetves egyén tartózkodik, vetkőzik stb. Továbbá a vele érintkezésbe került személyeket át kell vizsgálni. Szükség esetén minden érintettet kezelés alá vonni.

A fejtetű irtása jellemzően a tetves személyre irányul, valamint annak használati tárgyaira. Használati tárgyak ez esetben fésű, sapka, sál stb. lehetnek.

Lapostetű irtása az érintett személy kezelésére irányul. Mivel a lapostetű az éhezést rosszul tűri, hosszabb ideig élelemforrás nélkül elpusztul. Aktív vándorlásra nem képes.

Tetűirtásra alkalmas módszerek

Tetűirtásra alapvetően két megoldást lehet igénybe venni. Az egyik a vegyi, másik a fizikai módszer. Személykezelésre kizárólag vegyi módszerek állnak rendelkezésre. Ez lehet bedörzsölés, bekenés, lemosás és porozás. Vegyi módszereket lehet lehet alkalmazni még használati tárgyak, textília és helyiség kezelésre. Ilyen módszer a porozás, permetezés, bemártás. Porozószer használatakor figyelembe kell venni, hogy ezt a fajta módszert ismételni szükséges. Nagyjából egy héttel a az első beavatkozás után.

Fej- és lapostetű irtására alkalmas szerek, hajszesz, oldat, sampon. A tetűirtó szerek használatakor minden esetben tartsa be a használati utasításban feltüntetett előírásokat.

A fizikai módszer tetűirtás tekintetében a magas hőmérsékleten alapszik. Mivel a rovarok legkevésbé a magas hőmérsékletnek képesek ellenállni, ez a módszer erre épít. Magas hőhatásnak embert nem lehet kitenni, de használati és egyéb tárgyakat igen. Fizikai módszerek a következőek. Textíliák esetén mosás, kifőzés, vasalás, forró levegő. Használati tárgyaknál leforrázást és elégetést lehet használni.

Ruhatetű által terjesztett betegségek

A ruhatetű napjainkban hajléktalanszállók lakóit fenyegeti leginkább. Ebben a közösségben a ruhatetű által terjesztett betegségek is előfordulhatnak. Milyen betegségeket terjeszt a ruhatetű?

  • Kiütéses tífusz
  • Brill-Zinsser-betegség
  • Visszatérő láz
  • Ötnapos vagy lövészárok láz
ElőzőA lapostetű (Phthyrus pubis)
KövetkezőBolhairtás