Árvaszúnyog invázió a Balatonnál 2022

0
314
árvaszúnyog

Az idei évben tömegesen jelentek meg az árvaszúnyogok a Balaton partján, lehetetlenné téve a vízparti tevékenységet az esti órákban. Horgászni, fürdőzni lehetetlen ebben az időszakban, de még az esti vízpart sétákat sem lehet beiktatni napnyugta után. Százával támadják meg azt aki megpróbálja, nagyjából a vízparttól 100 méteres közelségben. Az árvaszúnyog ugyan nem vérszívó rovar, tömeges megjelenése az ember közelében viszont rendkívül zavaró.

Árvaszúnyog ( Chironomus balatonicus ) megjelenése és életmódja

A Balaton környékén hozzávetőlegesen 100 fajuk ismert. Méretük néhány milliméterestől egészen a másfél centiméteresig terjed. Sok fajuk szúnyogra emlékeztet, de nincs szúró-szívó szájszervük. Elülső lábaik megnyúltak, előrenyújtva mintegy pótlólagos csáppárnak tűnnek. Szájszerveik erősen visszafejlődtek. A nőstény csápjai rövidek, fonalasak, a hímé hosszabbak, sűrű, bozontos szőrűek.

árvaszúnyog

Lárváik testalkata hosszúkás, féregszerű; jól alkalmazkodik az aljzatban való élethez. Néhány faj lárvája élénk vörös színű, mivel egy hemoglobinszerű anyagot tartalmaz. Oxigénfelvevő képességüket gyakran tekergőző mozgással fokozzák. A lárvák szinte minden típusú vízben, vagy nedves helyen fejlődni képesek. A kirajzás megfelelő körülmények között négy hetente történik.

A kifejlett árvaszúnyog fontos táplálékforrása számos madárnak, denevéreknek és egyéb rovarevőnek. Lárvái pedig a halaknak jelentenek táplálékforrást, köztük a dévérkeszegnek is. Attól eltekintve, hogy az ember számára rendkívül zavaró a jelenlétük, valójában a hasznos rovarok közé tartoznak. A Balaton vizének tisztításában is szerepet játszanak rengeteg káros széntől, nitrogéntől, foszfortól tisztítják meg a tavat.

árvaszúnyog

Az árvaszúnyog irtása

Mivel az árvaszúnyog nem minősül egészségügyi kártevőnek irtásuk, vagy gyérítésük szükségtelen. Ezen felül a már említett hasznos tulajdonságaik okán sem célszerű az ökoszisztémát kémiai szerekkel veszélyeztetni. Akkor mit lehet tenni ellenük?

Az árvaszúnyogokat vonzza a fény és a világos színek. Ezt érdemes kihasználni az épületektől való távoltartás, illetve a helyiségekbe bekerült rovarok csapdázására. A háztól távolabb eső részeken érdemes például erős fényforrásokat alkalmazni annak érdekében, hogy elcsaljuk őket az épülettől.

Lakáson belül a megfelelő csapdák kihelyezésével akár maradéktalanul meg lehet szabadulni a kellemetlen „lakótársaktól”. Természetesen a porszívózás is alkalmas a nagyobb számban jelen lévő egyedek begyűjtésere, de az összeset nem minden esetben lehet ezzel a módszerrel összegyűjteni. Csapdázás tekintetében szintén a fény lehet segítségünkre, mint csalogató forrás. Lentebb a videó.

Irtószerek nem érdemes ellenük használni – főleg lakossági forgalomban kaphatót – mivel ezekkel csekély gyérítést is alig lehet elérni. Jóformán az ember csak magát mérgezi velük.

Megelőzés és védekezés

A szakadás és hézagmentes rovarháló elengedhetetlen része az ingatlanoknak. Enélkül manapság már nem lehet védekezni hatásosan rovarok ellen. Személyvédelem tekintetében pedig a riasztószerek nyújtanak segítséget az esti órákban a szabadban tevékenykedők részére. Érdemes természetes anyagokból készült terméket választani, ha gyakran használ ilyen jellegű készítményeket. Részletesen a riasztószerekről.

Árvaszúnyog csapdázás

A lakásba bejutott egyedeket kizárólag fizikai módszerek alkalmazásával lehet maradéktalanul elpusztítani. Ilyen a már említett porszívózás, illetve a megfelelő csapdák használata, kellő számban a megfelelő helyekre telepítve.

ElőzőÁgyi poloska matracban
KövetkezőRovarok az ágy alatt