Szúnyogok ellen

0
324
szúnyogok ellen

Szúnyogok ellen minden rendelkezésre álló eszközt be kell vetni – az észszerűség keretein belül – aminek az alapja a tájékozódás. Egyre fontosabbá válik hazánkban is a szúnyogok által terjesztett betegségek megelőzése. Mindehhez alapismeretekre van szükség ami a csípőszúnyogok életmódját és megjelenését illeti. Továbbá a megelőzésre, szaporodásuk megakadályozására is tehetünk sok olyan dolgot, lakossági szinten ami az egyedszámok csökkentését szolgálhatja. Házi praktikák, riasztószerek, biológiai szúnyogirtás. Mit tehetünk egyénileg az egyedszámok csökkentése érdekében? Hogyan kerülhetjük el a csípéseket és ezáltal a betegségek kockázatát?

Szúnyog alapismeret

szúnyogok ellenMinden csípőszúnyogfaj amolyan „kétéltű“, hiszen élete első felét vízben tölti. Az új nemzedék léte az ő esetükben is a párzással veszi kezdetét. Az Európában ismert, és minket bosszantó fajok nőstényei átvészelik a telet és tavasszal rakják le petéiket. A nőstényszúnyog rendszerint pocsolyák, viszonylag háborítatlan állóvizek vagy lassan folyó vizek felszínére egyesével vagy csomókban rakja petéit. A peték száma fajtól függően 50–300 között van. Fejlődése során többszöri vedlés után bebábozódik, majd a víz hőmérsékletétől és fajtól függően: 4–7 nap múltán bújik ki a kifejlett rovar. A hímek csak néhány napig élnek, majd a párosodás után elpusztulnak.

Ahhoz, hogy gondtalanul tudjon táplálkozni és emészteni, a szúnyog nyálával antikoaguláns anyagot juttat a szúrás helyére (mintegy beleköpi a sebbe), ami megakadályozza, hogy a vér megalvadjon szívás közben. Immunrendszerünk felismeri a szervezetünkbe jutott szúnyognyálban lévő idegen fehérjéket, és úgynevezett 1. típusú vagy azonnali túlérzékenységi reakció jön létre. A reakció lényege a „betolakodó”, vagyis az
idegen fehérje mielőbbi eliminálása. Ebben főszerepet játszik a szöveti hízósejtekből felszabaduló hisztamin nevű anyag.

A hisztamin erős szövetizgató hatással is bír, az érfal áteresztőbbé válása miatt az érpályából folyadék áramlik ki a szúrás helyén, ez vezet duzzanathoz, a bőrben lévő idegvégződések ingerlése pedig viszketést eredményez. A bőr kipirosodásáért a környező erek tágulata felelős, ami szintén a hisztamin számlájára írható.

Szúnyogoknak fokozattan kitett személyek

Néhány embert jobban „szeretnek” a szúnyogok, ezt talán már sokan megtapasztalhatták már. Első sorban szén-dioxid nagyobb mennyiségben kijuttató emberek lehetnek célpontok. Jellemzően ilyenek terhes nők, nagyobb testtömegű emberek valamint sportolás közben is fokozott szén-dioxid kerül kibocsájtásra, ami vonzó hatású számukra.

Továbbá a szúnyogokat vonzza az édes illat is, legyen az parfüm, hajolaj vagy dezodor. A szúnyogok preferálják azokat, akik bőrén keresztül az átlagnál nagyobb mennyiségben választódnak ki szteroidok és koleszterin. Bővebben a szúnyogokról, valamint a betegséget terjesztő szúnyogokról. A legtöbb ember gondolt már arra, hogy jobb lenne ha nem lennének szúnyogok, ami talán megoldható lenne az összes szúnyog kiirtása vagy jelentős gyérítése. Ez azonban felborítaná a teljes ökoszisztémát. A szúnyogok jelentős szerepet játszanak a táplálékláncban, különösen az énekesmadarak és néhány pókfaj számára jelentene nagy csapást, ha eltűnnének.

Szúnyog irtás és távol tartás

A legrégebbi, így a legközismertebb a szúnyog és más rovarok irtására használt spray. A kipermetezés után azonban csak rövid ideig fejti ki hatását, így gyakorta meg kell ismételni vele az eljárást. Kedvelt megoldás a füstölő spirál. Az általa képződött füst folyamatosan távol tartja és elpusztítja a vérszívókat. Nemcsak lakásban, hanem szabadban is alkalmazható. Erős szélben viszont hatékonysága jelentősen csökken. Léteznek olyan készülékek, melyeket a 220 voltos dugaszolóaljzatba kell csatlakoztatni. Ennek
fejlettebb változata az a folyadéktartályos szerkezet, amely általában 45 nap nyugalmat biztosít a szobában. Vigyázni kell azonban ott, ahol kisgyerek vagy asztmás van a családban, mert a szagtalan szerek náluk allergiás reakciókat is okozhatnak.

Tapasztalatok szerint a dohányosokat kevésbé szeretik, valószínűleg a nikotinnal átitatott bőrük miatt. A vérszívók ugyancsak kerülik azokat, akik jelentősebb mennyiségű nyers fokhagymát fogyasztottak. Sokan a B-vitaminra is esküdnek, szerintük egy szem Polivitaplex tablettának köszönhetően a bőr felszínén képződő illatburok fél napra távol tartja a szúnyogokat. Népi hagyomány szerint elmenekülnek a szúnyogok, ha kis tálkában ecetet vagy gesztenye- és diófalevél-főzetet teszünk a szobába. Ennél is hatékonyabb, ha porrá tört szegfűszeget, vagy szegfűszeggel megtűzdelt, pálinkával meglocsolt fél citromot rakunk az éjjeliszekrényre. A szúnyog- és más rovarriasztókról bővebben.

Szúnyogok ellen a ház körül

A ház körül rengeteg olyan dolog található ami lehetővé teszi a szúnyogok szaporodását, sok olyan vízgyülem található az ingatlanon belül amire sokan nem is gondolnak. Számos esetben ezek a vígyülemek felelősek azért, hogy nyári estéken élhetetlenné válnak a teraszok. Egy kis odafigyeléssel, keresgéléssel mindezek megszüntethetőek ami önmagában is csökkenteni fogja az egyedszámokat és ezzel együtt a csípésszámokat.

Néhány alapvető teendő:

  • Eresszük le a vizet a használaton kívüli medencékből, díszkutakból, a kerti tavakban tartson halakat
  • A használati eszközök vizes hordók, vödrök, virágtartók, autógumik és takaróponyvák mind megtartják a vizet. Ezeket szüntesse meg.
  • Ereszcsatornák, vizesárkok, csapadékcsatornák eltömődése okán szintén vízgyülem alakulhat ki, amiket meg kell szüntetni.
  • Kertben vagy erkélyen használjon ledlámpákat.
  • Rendszeres fűnyírás és kertgondozás szintén segíthet a szúnyogok elleni védekezésben.

Szúnyogcsípés enyhítése

A szúnyogcsípés kellemetlen tünetei néhány nap alatt maguktól is elmúlnak. A folyamat antihisztamin hatású krémekkel gyorsítható (pl. Fenistil). A vakarás a fertőzés veszélye miatt nem ajánlott, de természetesen nem könnyű megállni. Megfigyelések szerint a zellerlevél-kivonat, a szódabikarbónás fürdő is segít.

Csökkenti a viszketést, ha a csípésre ecetes borogatás. A duzzanatot és a kellemetlen érzést is azonnal csillapítja. A viszketés egyik legjobb ellenszere az alkohol. Bekenve a sebet, először csípni fog, de utána megszünteti a viszketést, és egyben fertőtleníti is a csípést. Sokat segíthet még a nedves só. A csípés helyét bekenve vele, garantáltan múlik a viszketés. Fájdalom- és viszketés csillapító hatása van a hagymalének és a mentának is, csak be kell a dörzsölni a kritikus felületet. Bármelyik módszert is próbáljuk ki, fontos, hogy előtte tisztítsuk le a bőrfelületet és óvakodjunk az elkaparástól. Hazánkban a szúnyogcsípések általában a kellemetlenségen túl bajt nem okoznak, de előfordulhat gyulladásos bőr, esetleg komolyabb fertőzés is. Erős duzzanat, bőrpír más testi tünetek jelentkezése esetén háziorvos felkeresése ajánlott!

Tipp:

A boltokban különböző szúnyogriasztó szerekből válogathatunk, de vannak a természetben is olyan anyagok, amelyeket a szúnyog nem bír. Ilyen például a paradicsom, a levendula vagy a citrom. Az utóbbi kettő aromaolaj formájában a leghatásosabb, ha nincs szúnyogháló az ablakodon, párologtassunk ilyen aromát a lakásban! Aki kertes házban él, ültessen az ablaka elé paradicsomot, hársfacserjét vagy rutát, ugyanis ezek a növények is természetes szúnyogriasztók!

Mi vonzza a szúnyogokat

Az irtásról és riasztásról már volt szó, de most nézzük meg azokat a dolgokat melyek vonzó hatással bírnak. Alapvetően a már említett szén-dioxid kibocsátás az amit viszonylag nagy távolságból megéreznek, de bizonyos színek is csábító hatással bírnak. Ilyenek lehetnek a vörös, a narancssárga, a fekete és a ciánkék. Ugyanakkor a zöld, a lila, a kék és a fehér olyan színek, amelyeket a szúnyogok jellemzően figyelmen kívül hagynak

ElőzőÁltalános tudnivalók kullancsokról
KövetkezőUtazás rovarok nélkül