Kézfertőtlenítés

0
414

Higiénés kézfertőtlenítés: eljárás, melynek során biocid hatóanyagot tartalmazó kézfertőtlenítő készítménnyel a kezeken ( alkaron ) pusztítjuk el a bőr felületén lévő úgynevezett átmeneti ( tranzitórikus ) mikroflórát. A higiénés kézfertőtlenítésnek két formája van:

Fertőtlenítő kézmosás: eljárás antimikrobiális hatóanyagot és felületaktív anyagot ( tenzidet ) is tartalmazó kézfertőtlenítő készítménnyel víz hozzáadása mellett, elpusztítva a bőr felületén lévő átmeneti ( tranzitórikus ) mikroflórát. Valamint feloldva és eltávolítva a kezeken lévő szennyeződéseket – egyfázisú tisztító/fertőtlenítő hatású kézfertőtlenítés –

Alkoholos kéz-bedörzsölés: eljárás alkohol alapú kézfertőtlenítő készítmény alkalmazásával. Mely a kezek bőrfelületén egyenletesen eloszlatva, majd a kéz bőrébe bedörzsölve, víz hozzáadása és letörlés nélkül csökkenti vagy gátolja a kéz bőrfelületén lévő átmeneti ( tranzitórikus ) mikroflórát ( a higiénés kézfertőtlenítés egyik formája ).

Kesztyű használata nem helyettesíti a kézfertőtlenítést.

Kezek állapota

 • A köröm-toilette rendszeres végzése nagyban elősegíti a kéz megfelelő higiénés állapotát.
 • A köröm-toilette terjedjen ki a körömre, a köröm alatti területre, a körömágyra, valamint a köröm körüli bőrképletekre.
 • A köröm-toilette végzése során ügyelni kell arra, hogy a körömágy ne sérüljön.
 • A körmöknek rövideknek, az ujjbegyeket meg nem haladó hosszúságúaknak és lekerekített végűeknek kell lenniük.
 • Munkavégzés közben gyűrűk, műkörmök, festett körmök, karkötők, karóra viselése tilos.
 • Sebes, ekcémás, egyéb gyulladásos bőrfolyamat esetén közvetlen betegellátás nem végezhető.

Kézmosással/kézfertőtlenítéssel kapcsolatos szabályok

Fertőtlenítő kézmosást, azaz egyfázisú tisztító- fertőtlenítő szerrel történő kézfertőtlenítést akkor kell végezni, ha a kézen látható szennyeződés van.

Alkoholos kézfertőtlenítő szerrel történő higiénés kézfertőtlenítést – alkoholos kéz-bedörzsölést – kell végezni minden olyan munkavégzés előtt és után, mikor a kezeken látható szennyeződés nem tapasztalható. Az alkoholos kéz-bedörzsölő használata az egészségügyi ellátás során rutin tevékenység.

Az egyfázisú tisztító fertőtlenítő szerrel történő higiénés kézfertőtlenítés után a kezek szárítását egyszer használatos papírtörölközővel, vagy egyszer használatos textiltörölközővel lehet végezni. Többször használható textiltörölközőt használni tilos.

Kézfertőtlenítés gyakorisága

Kezet kell fertőtleníteni, tekintet nélkül a kesztyű viselésére:

 • beteggel történő kontaktus előtt
 • aszeptikus beavatkozás előtt
 • testváladékkal történő kontaktus után
 • beteggel történő érintkezést követően
 • beteg környezetének érintését követően
 • fertőzött eszközök, tárgyak érintése után
 • védőkesztyű levétele után
 • egészségügyi szolgáltatást nyújtó intézmény műtéti és egyéb tisztatér helyiségeibe történő belépés előtt.
 • olyan tevékenység megkezdése előtt, melynél különösen fennáll a fertőzés, szennyeződés veszélye.

Egészségügyi intézményen kívül, a mindennapi életben:

 • mosdóhasználat előtt és után
 • étkezés előtt és után
 • tömegközlekedési eszköz használata után

Kézfertőtlenítés végrehajtása

Alkoholos kéz-bedörzsöléssel: a kézfertőtlenítést úgy végezzük, hogy fali adagolóból, vagy a személyre szóló, kis kiszerelésű flakonból a gyártó ajánlás szerint – a kéz méretétől függően – készítményt juttatunk az egyik tenyérbe, majd ezt a kéz egész felületén eloszlatjuk. A kezeken kezeletlen rész ne maradjon. A művelet időtartama általában 30 másodperc. Kezeket ez idő alatt víz nem érheti. Ügyeljen arra, hogy a bedörzsölés időtartama alatt a bőrfelszínnek átitatottnak kell lennie.

Fertőtlenítő hatású folyékony szappannal: kézfertőtlenítő szappanok közös jellemzője, hogy az antimikrobiális hatóanyagon kívül szennyoldó, szennyeltávolító hatású felületaktív anyagokat, valamint bőrvédő adalékanyagokat is tartalmaznak. Előnyük, hogy a fertőtlenítő kézmosás időtartama alatt a bőr felületén lévő átmeneti – tranzitórikus – mikroflóra elpusztításán kívül feloldják a bőrőn lévő szennyeződéseket és a készítmény leöblítésekor ezek a szennyeződések eltávolíthatók.

Ezekkel a készítményekkel akkor kell végezni fertőtlenítő kézmosást amikor a kezek szemmel láthatóan szennyezettek. Ebben az esetben a mikrobák elpusztításán kívül a szennyeződés eltávolítása is cél. Helyes szappanos kézmosás ideje 40-60 másodperc.

Kézfertőtlenítő készítése házilag

Ahogyan azt tapasztaltuk tartósan is hiánycikk lehet a kézfertőtlenítő minden formája. Ilyenkor nincs más lehetőség mint házilag elkészíteni. Sokszor az alapanyagok megvásárlása sem lehetséges, ez esetben marad a hagyományos szappan és a gyakori kézmosás. A kézfertőtlenítő házilagos elkészítése – ha van rá mód – az alábbi videó alapján történhet.

Kézápolás

A kézfertőtlenítő szerek rendszeres használata esetén még a legkiválóbb készítmények is előidézhetik a kéz bőrének kiszáradását. Érzéken egyéneknél akár bőrgyulladás alakulhat ki. Az így létrejött mikrotraumás elváltozások lehetőséget teremtenek a mikroorganizmusok elszaporodásának. A bőr így potenciális fertőzőforrássá válik. Az ilyen bőrt már nem lehet hatásosan megtisztítani, fertőtleníteni.

A kézápoló készítményekkel kapcsolatos fontos higiénés követelmény, hogy ezek nem tartalmazhatnak patogén mikroorganizmusokat. Bőrápoló készítményeket fali adagolóból vagy tubusból kell a kézre/alkarra kijuttatni. Kézápoló krém tégelyből történő alkalmazása nem megengedett.

forrás: Tájékoztató a fertőtlenítésről 2012, ÁNTSZ, WHO

ElőzőFertőtlenítés
KövetkezőFertőtlenítés gőzzel